Zdrowy lunch w pudełku

Dieta podczas pracy zmianowej - rozmowa z dietetykiem cz.1

0 komentarzy

Kolejna godzina dyżuru, poziom zmęczenia rośnie, a pod ręką masz jedynie pudełko czekoladek podarowanych przez rodzinę pacjenta. Kto z nas nie zna tego problemu? Tej sytuacji można uniknąć, ale wymaga to sporej dawki planowania - zaplecze socjalne polskich szpitali jest bowiem zazwyczaj ubogie, a placówek, które zapewniają dostęp do wartościowych posiłków, jest wciąż jak na lekarstwo. Dbanie o odpowiednie odżywianie podczas pracy zmianowej nie należy do najłatwiejszych zadań, a przez rozregulowany rytm dobowy wpaść można w prawdziwe dietetyczne tarapaty. Jak poradzić sobie z tym problemem? O żywieniowych pułapkach związanych z dyżurowaniem rozmawiamy z Pawłem Szewczykiem, dietetykiem i doktorantem Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. 

Większość z dyżurujących lekarzy wie, jak trudno o uregulowany rytm dobowy. Pracujemy w dzień, dyżurujemy w nocy… a następnie albo wracamy do domu, gdzie często zamiast snu czekają na nas inne obowiązki, albo - niestety też nierzadko - udajemy się prosto do drugiej pracy. Jak wpływa to na nasz metabolizm? 

Logo BML
Pozostało 78% tekstu

BML to przede wszystkim społeczność.

Zarejestruj się w naszym serwisie, aby mieć dostęp do naszych treści.

Przeczytaj również

Ta strona korzysta z ciasteczek, a także ma określoną politykę prywatności. Dowiedz się więcej. 

Rejestracja grafika

Ta akcja wymaga zalogowania

Rejestracja

Masz już konto?

Zaloguj się